VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Echtscheiding ASR-klant krijgt pensioenstaartje

Geplaatst op: 21-06-2023, 12:36:46

Scheiden doet lijden. Een klant van ASR kwam er jaren na zijn scheiding achter dat de afspraken met zijn ex een financieel staartje krijgen. Het pensioenkapitaal van enkele tonnen dat hij had opgebouwd voor zijn ouderdomspensioen blijkt behoorlijk lager dan verwacht. De reden: een deel van het geld is gereserveerd voor de opbouw van bijzonder partnerpensioen. Het komt hem vooral duur te staan dat zijn gewezen echtgenote elf jaar jonger is. Klagen bij Kifid leverde niets op.

Tussen 2007 en 2011 was de man getrouwd. In zowel de huwelijkse voorwaarden als in het echtscheidingsconvenant is vastgelegd dat pensioenverevening niet aan de orde is. De vrouw had echter geen afstand gedaan van haar aanspraak op een eventueel bijzonder partnerpensioen. De consequentie is dat de man geen 382.657 euro heeft opgebouwd aan ouderdomspensioen, maar ruim een ton minder.

Ex-geliefde is stuk jonger

Dat het bedrag zoveel lager uitvalt, heeft er grotendeels mee te maken dat de vrouw een stuk jonger is. Het leeftijdsverschil betekent dat de pensioenuitvoerder er op grond van de statistieken rekening mee moet houden dat het partnerpensioen relatief lang moet worden uitgekeerd. Daardoor is een groter deel van het premievrije kapitaal nodig om de aanspraak in te kopen.

Pensioenverzekering op beleggingsbasis

De man sloot in 2003 via zijn werkgever een pensioenverzekering op beleggingsbasis af bij een rechtsvoorganger van ASR. Deze zogeheten C-polis was bedoeld voor de opbouw van zowel ouderdoms- als partnerpensioen. De regeling is in 2008 uitgebreid met een partnerpensioen op risicobasis. Op 1 januari 2015 is de verzekering premievrij gemaakt.

ASR neemt in 2019 pensioenportefeuille over

ASR liet de man na overname van de pensioenportefeuille van de rechtsvoorganger, in 2019 weten dat een deel van het pensioenkapitaal is afgesplitst ten behoeve van de ex-echtgenote. De consument is hier verbolgen over, omdat het opgebouwde kapitaal bedoeld was voor zijn oudedagsvoorziening; voor de vrouw was - in zijn optiek - het partnerpensioen op risicobasis verzekerd, waar na de scheiding geen rechten meer aan ontleend konden worden. Hij klaagde zonder succes bij ASR. Al heeft de verzekeraar de ex-partner wel gevraagd afstand te doen van haar rechten. Dat wilde ze niet.

Fiscale staffel 3 is van toepassing

Volgens ASR heeft de werkgever van de man in 2007 verzocht het opgebouwde kapitaal mede te bestemmen voor het partnerpensioen bij overlijden na de pensioendatum. De regeling is in 2008 uitgebreid met een partnerpensioen bij overlijden vóór de pensioendatum op risicobasis. Aan de pensioenregeling ligt een fiscale staffel 3 ten grondslag, waarbij een toezegging hoort van zowel een ouderdomspensioen als een op te bouwen partnerpensioen. Omdat de vrouw geen afstand deed van een eventuele aanspraak op bijzonder partnerpensioen moet de pensioenuitvoerder er bij echtscheiding uitvoering aan geven.

Rechtsvoorganger handelde anders

Dat de man zo laat constateerde hoe de pensioenconstructie in elkaar zit, heeft ermee te maken dat de rechtsvoorganger van ASR niet direct na een echtscheiding pensioenkapitaal afsplitst ten behoeve van het partnerpensioen. Die deed dat pas als de ex-partner op de pensioendatum van de deelnemer ook in leven is. ASR splitst pensioenkapitaal wel direct af om onder meer fiscale redenen.

Is de zorgplicht geschonden?

De geschillencommissie van Kifid boog zich over de vraag of ASR de zorgplicht heeft geschonden, zoals de man beweerde. Dat is volgens de commissie niet het geval; de huwelijkse voorwaarden en de afspraken in het echtscheidingsconvenant zijn leidend. \"Bij het administreren van de pensioenverzekering moet de pensioenuitvoerder rekening houden met de afspraken tussen de consument en zijn (ex-)echtgenote over de verdeling van de pensioenaanspraken\", aldus de commissie in een niet-bindend advies.

Actuaris berekent opgebouwd kapitaal

Ook baseert de commissie zich op artikel 57 van de Pensioenwet. Daarin staat dat bij beëindiging van een relatie door echtscheiding \"de deelnemer een aanspraak op partnerpensioen verkrijgt dat de deelnemer ten behoeve van die gewezen partner zou hebben behouden indien op het tijdstip van scheiding zijn deelneming zou zijn geëindigd.\"

Ruim 70 procent is voor ouderdomspensioen

Het komt er daarbij op neer dat de pensioenuitvoerder de hoogte van het opgebouwde kapitaal moet vaststellen tot de echtscheidingsdatum en welk deel hiervan is bestemd voor de aankoop van het bijzonder nabestaandenpensioen. De actuaris van ASR berekende dat tot het moment van echtscheiding bijna 383 mille is opgebouwd; 72 procent is beschikbaar voor het ouderdomspensioen en de rest voor het bijzonder partnerpensioen.

Bron: bijdrage van 21 juni 2023 van Annet van den Berg op www.amweb.nl

Vorige pagina